A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára, viszont kellő mennyiségben az előállítására nem mindig képes, ezért tápanyag formájában kénytelen hozzájutni.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Vitamin


 

Néhány ember számára a vitaminok és az étrend-kiegészítők segítenek betölteni a tápanyagszükségletet, amit nem tudnak megfelelni. Azonban kevés bizonyíték van arra, hogy támogassa a krónikus betegségek megelőzésére szolgáló kiegészítőket. Valójában egyes vitaminok és ásványi anyagok nagy dózisai ténylegesen negatív mellékhatásokkal járhatnak, és növelhetik bizonyos feltételek kockázatát.

Egy nagyszabású tanulmány megállapította, hogy azok, akik dohányoznak vagy dohányzottak, megnövekedett a tüdőrák kialakulásának kockázata, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések következtében, amikor béta-karotin-kiegészítőket is szedtek.(1)

És sok vitamin és ásványi anyag felső határértékkel rendelkezik (az érték, amely magasabb, mint a szervezetnek szüksége van egy nap alatt, és jelzi, hogy a legtöbb szervezet képes-e kezelni a negatív mellékhatások nélkül) olyan szinten, amelyet nehéz elérni élelmiszer egyedül.

Vitaminok és ásványi anyagok beszerzése az élelmiszereken keresztül

Az ételek széles választéka segíthet kielégíteni tápanyagszükségletét, és további előnyökkel járhat az élelmiszereknek, mint pl. Az élelmi rostok és az antioxidánsok.(2)

Például:

  • A diófélék, a magvak, a növényi olajok, a zöld leveles zöldségek és a megerősített gabonafélék mind magasak az E-vitaminban.
  • A folsav vagy a folsav a narancslé, a spenót, a római saláta, a brokkoli, a földimogyoró, az avokádó, a dúsított gabonatermékek és a megerősített reggeli gabonafélék.
  • A B6-vitamin sült burgonya, banán, marhahús, hal, megerősített gabonafélék, teljes kiőrlésű gabona, dió, bab, sertéshús, csirke és hal.
  • A B12 vitamin bőséges a tejben és a tejtermékekben, a húsban, a halban (különösen a lazacban), a baromfiban és a tojásban.
  • Az A-vitamin formája, úgynevezett béta-karotin, sárga és narancssárga gyümölcsökben (pl. Cantaloupe, mangó és papaya), narancs gyökérzöldségekben (beleértve a sütőtöket, sárgarépát és édes burgonyát) és zöld leveles
  • zöldségekben (pl. és kelkáposzta).

<>pAlsó sor: A gyógyászati ​​szekrény kiegészítőkkel való feltöltése helyett töltse ki a konyhát és a kamrát tápanyagban gazdag ételekkel, beleértve a teljes kiőrlésű gabonát, gyümölcsöt és zöldséget. Az ilyen élelmiszerekben gazdag étrend segíthet az LDL-koleszterinszint csökkentésében és a szívbetegségek elleni védelemben. (3)

Ha nem biztos benne, hogy az Ön által követett étkezési stílus megfelel-e az Ön igényeinek, konzultáljon orvosával vagy egy regisztrált dietetikus táplálkozási szakemberrel, mielőtt új kiegészítő rutint kezdene.

Forras

1 - https://laboratorium.hu/celkeresztbenazetelkiegeszitok

2 - http://taplalkozas.bioenergetikus.hu/vitamin.php

3 - https://www.webbeteg.hu/cikkek/szepsegapolas/185/vitaminokkal-kulso-belso-szepsegunkert