A funkcionális élelmiszerek olyan táplálékok, amelyek egészségvédő vagy betegségség-megelőző jellemzőkkel rendelkeznek. https://hu.wikipedia.org/wiki/Funkcion%C3%A1lis_%C3%A9lelmiszer

Magazincikkek és hírek, amelyek a "funkcionális élelmiszerek" fogyasztásának előnyeit jelentik, amit állítólag képesek a koleszterin csökkentésétől kezdve megakadályozni, például a szívbetegség vagy a rák megelőzését. Az élelmiszerboltban rengeteg reggeli gabonafélék, joghurtok és diófélék találhatók, amelyek hasonló egészségügyi előnyökkel rendelkeznek a csomagolásukon.

Ezek a módosított élelmiszerek funkcionális élelmiszereknek tekinthetők? Mi az a funkcionális élelmiszer?

E kérdések megválaszolásához először is fontos megjegyezni, hogy minden élelmiszer funkcionális, mivel fiziológiai előnyöket biztosítanak, beleértve az izomjavításhoz szükséges fehérjéket, az energia szénhidrátjait vagy a sejtek működéséhez szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat. Az 1980-as években azonban a japán kormány létrehozta a "funkcionális élelmiszerek" osztályát - a hagyományos és módosított élelmiszerek, amelyek az alapvető táplálkozáson túl további egészségügyi előnyöket is magukban foglaltak (1). Itt az Egyesült Államokban, míg az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal szabályozza a funkcionálisnak jelölt élelmiszert, nem ad jogi fogalmat a kifejezésre.

Eközben a Táplálkozási és Dietetikai Akadémia a funkcionális élelmiszereket úgy definiálja, mint: "egész ételeket, valamint a megerősített, dúsított vagy fokozott élelmiszereket, amelyek potenciálisan kedvező hatást gyakorolnak az egészségre, ha a változatos étrend részeként rendszeresen, hatékony szinten fogyasztják. bizonyítási szabványok.

A funkcionális élelmiszerek a következők:

  • Hagyományos élelmiszerek, mint a szemek, gyümölcsök, zöldségek és diófélék.
  • Módosított élelmiszerek, például joghurt, gabonafélék és narancslé.
  • Orvosi élelmiszerek, mint például az élelmiszerek és italok különleges kiszerelése bizonyos egészségügyi feltételek mellett.
  • Speciális diétás élelmiszerek, például csecsemőtápszerek és hipoallergén élelmiszerek.

Mivel nincs olyan jogi vagy kormányzati meghatározás, ami funkcionális élelmiszer, az amerikai fogyasztók hagyják, hogy értékeljék az élelmiszer egészségre vonatkozó állításait. Több figyelmet kell fordítani a táplálkozási tényezők címkéjére és az összetevők listájára egy élelmiszercsomag hátoldalán, mint az előbbi állítások - ez az, ahol megtalálhatja a tényeket (2).

Egy másik trükkös terület a fogyasztók számára az élelmiszer-erődítés - amikor a címkék azt állítják, hogy a termékek vitaminokat és tápanyagokat tartalmaznak. A megerősített élelmiszerek kiegyensúlyozott étrendben helyezkednek el, de nem helyettesíthetik azokat a tápanyagokat, amelyek természetesen tartalmazzák ezeket a tápanyagokat. Ha úgy gondolja, hogy a tápanyag bevitelében hiányosságok tapasztalhatók, vagy kiegészítésre szorulnak, beszéljen egy regisztrált dietetikus táplálkozási szakemberrel (3).

Fontolja meg, hogy több táplálékkal töltött funkcionális élelmiszert fogyasztanak.

Hidegvízi halak - Szardínia és lazac

Ezek a fehérje-csomagolt halak nagy mennyiségű omega-3 zsírsavat tartalmaznak, ami csökkentheti a szívbetegségek általános kockázatát, csökkentheti az ízületi fájdalmat és javíthatja az agy fejlődését és működését. Körülbelül nyolc uncia hal egy héten jó cél.

Nuts

Nagyszerű harapnivalókat készítenek, segítenek érezni magát teljes mértékben, és segíthetnek a vércukorszint szabályozásában. Bónusz: A diófélék, beleértve a kesudiót és a mandulát is, magasak a magnéziumban, ami csökkentheti a vérnyomást. A mandula, a pekándió és a dió segíthet csökkenteni a koleszterint.

Egész szemek - Árpa

A zabpehely előnyei elrejtik, de az árpa hasonló egészségügyi előnyökkel jár. Magas rosttartalmú, ami a legtöbb amerikaiaknak hiányzik az étrendjükben, segít csökkenteni a koleszterinszintet és segít a vércukorszint szabályozásában, ami jó választás a cukorbetegek számára. Tehát reggel megeszi a zabpehelyét; majd ebéd közben adjunk hozzá árpát a leveshez.

Bab

A bab egy másik ragyogó szálforrás, valamint fehérje, kálium és folsav. Miközben a konzerv babok finomak, keressük azokat, akiknek nincs só hozzáadva. Ha a sóval hozzáadott babot választja, használat előtt öblítse ki őket, ami jelentős mennyiségű nátriumot távolít el.

A bogyók

Legyen eper, áfonya, áfonya, málna vagy szeder, a bogyók általában csodálatos funkcionális élelmiszerek. Nemcsak alacsony kalóriájuk van, hanem antocianin pigmentjeik, amelyek színüket adják, az egészséget elősegítő előnyöket nyújtanak. Ha nem kap friss bogyós gyümölcsöket, a fagyasztott, és probiotikumokkal édesítetlen bogyók jó alternatívát kínálnak (4).

Forras:

1 - https://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/2238/funkcionalis-elelmiszerek

2 - https://magzsola.hu/blog/a-funkcionalis-elelmiszerek-listaja.html

3 - https://www.researchgate.net/publication/278784846_Innovacio_a_funkcionalis_elelmiszerek_teruleten

4 - https://www.webbeteg.hu/cikkek/emesztorendszer/871/prebiotikumok-probiotikumok-szinbiotikumok